top of page

Se kaj kontrolirate?

Nadzor nad samim seboj. Biti miren, nadzirati svoje dihanje, reakcije, gibanje … Vse to je je vedno drobrodošlo, neglede na situacijo, v kateri se znajdete.


In kaj pravite na kontroling med izvajanjem treninga? Kako vam gre? Dihate pravilno? Globoko, s primernim tempom in usklajeno glede na smer gibanja? Ali pa hitite z gibanjem, da bo “nebodigareba” trening kar se da hitro za vami? Ne stiskate stabilizatorje trupa? In … ne razmišljate o vaji in o mišici, ki je v akciji sklepa? Zavedati se morate, da pravilno izvedena ponovitev gibalnega vzorca doprinese veliko. Zelo veliko! Predvsem je potrebno izpostaviti preventivno varovanje vaših sklepov, vezi in narastišča mišic, kakor tudi samo mišico, ki je v akciji, da ne pride do nepotrebnih tenzij tam, kjer za to ni potrebe. Kaj pa je direktni plus oz nadgradnja pravilno izvedenega gibalnega vzorca pod obremenitvijo (lastna teža ali dodatno breme)? Predvsem to, da je mehanski stimulus na mišico pravilen, in bo prirast po primerni regeneraciji temu primerna (superkompenzacija).


Poglejmo pristop in izvedbo kateregakoli gibalnega vzorca. Že priprava na izvedbo je tista, ki bo določala dober kontroling. Predpostavimo, da veste katere so “pasti” pri vaji, ki jo boste izvedli in se jih boste želeli izognit.


Postavite trup in sklep, ki bo v akciji, kakor tudi sosednje sklepe, v pravilni položaj (glede na gibanje, ki bo sledilo). Skoncentrirajte se, vzdihnite skozi negativni del gibalnega vzorca in istočasno stisnite stabilizatorje trupa. Čutite, kako se premika sklep v akciji, kaj dela, kam ga vleče in kam ga vi želite postaviti. Kot sem že omenjal, naj bo ta del vaje počasen in nežen. Držite močne stabilizatorje trupa skozi cel gibalni vzorec, in izdihnite ob pozitivnem delu vaje. Tukaj sedaj sledi odločnost v gibanju, a vseeno kontrolirano gibanje sklepa v akciji, da ne pride do pretiranega gibanja (običajno hiperekstenzije, ko preveč iztegnemo sklep), ki ni zaželjen. Sledite gibu do končnega položaja! Torej naj ne pade koncentracija, dokler sam gib ponovitve ni končan. Kontrola, kontrola, … Le tako, bomo z manj dosegli več. No, pa tudi manj poškodb.


Bo šlo? Če imate kakšno vprašanje zame, kar na plan z njim, dosegljiv sem tudi na privat sporočilih.


Vaš trener Gašper



Recent Posts

See All
bottom of page