top of page

Trening vam škoduje

Ja, prav ste prebrali. In nisem se zatipkal. Točno tako je, kot piše. Trener vam pravkar razlaga, da vam trening škoduje. “Čakaj, ne razumem … Gašper, kakšen trener pa si, da razlagaš, da škoduje to, kar pridno delam že celo sezono?!” se morda sprašujete. No, priznam, naslov je malce zavajajoč, čeprav je čista resnica, in trenerji, ki tole berejo, že vedo, v katerem grmu tiči zajec.


Večkrat trenerji slišimo, da tisti, ki ste pridni in dovolj pogosto trenirate, napredujete zaradi treninga. Res je, brez treninga oziroma mehanskega stimulusa na tkivo ne gre, ampak ni čisto res, da zaradi njega napredujete … Napredujete zaradi več različnih faktorjev, najbolj zato, ker imate ravno prav primerno odmerjeno regeneracijo.


V telesu poznamo dva stadija, ki se pojavljata v vseh celicah, in to sta anabolno in katabolno stanje. Ne skrbite, čisto preprosto je, anabolno pomeni izgradnja, katabolno je razgradnja. In, da se navežem nazaj na naslov, kaj menite, v katerem stadiju ste med in takoj po treningu?


Točno tako, bravo, v katabolnem stanju. Grozno se sliši, mar ne, da ko se trudite, sopihate, švicate … se razgrajujete. Cel sh***! Torej trening škoduje! Ja, res vam škoduje, ampak …

V naravi in torej tudi v življenju je normalen ciklus tako rojstvo kot tudi smrt. Tako izgradnja kot razgradnja. In če želite pridobiti na splošnem kondicijskem stanju, mišični moči, mišični masi itd., boste morali tkivo spraviti v katabolno stanje, da ga potem s primerno regeneracijo (prehrana, zniževanje ravni stresa, spanjem, hidracijo …) dvignete v anabolno stanje. Če boste vse skupaj primerno odmerili (tudi količino napora treninga), boste na poti napredka.


Torej, ne bojte se katabolnega stanja, dokler se ga zavedate in si že vnaprej pripravite primerno anabolno stanje.


Bo šlo? Če imate kakšno vprašanje zame, kar na plan z njim, dosegljiv sem tudi na privat sporočilih.


Vaš trener Gašper

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page