top of page

Ali kaj superkompenzirate?

Seveda ne bo govora o kompenzaciji kot priljubljeni obliki delitve blaga in storitve v Sloveniji od leta 2008 naprej, temveč o superkompenzaciji. In ne, tudi to ni odličen dogovor delitve tega, kar sem pravkar omenil, temveč z napredkom v trenažnem procesu.


Pred časom sem vam pisal o anabolnem in katabolnem stanju, če se spomnite. Danes pa bomo govorili o dejanskem napredku v trenažnem procesu, če je ta pravilno zastavljen.


Ugotovili smo, da s treningom rušimo neko navidezno homeostazo (navidezno ravnovesje) v telesu in spravljamo telo v katabolno stanje (stanje razgradnje). Grozno, kajne!? Ampak, roko na srce, to je smisel mehanskega stimulusa na telo.

In potem začnemo izvajati regeneracijo (prehrana, znižanje stopnje stresa, spanje, hidracija …), ki pomaga telo spraviti v anabolno stanje (stanje izgradnje). Fantastično, napredujemo! Rastemo! Se dvigujemo!

Toda … !!!


Zavedati se morate, da nič, ampak prav nič na tem svetu ni linearno. Vsaj ne na daljši rok. Enako je z našim napredkom. Če ne drugega, nas življenje spomni (s kakšno obveznostjo, poškodbo, boleznijo …), da je napredek nelinearnega značaja. Gibanje je torej nelinearno, pomembno je, da se stanje pripravljenosti dviguje (glej graf). In potem, ob pravem trenutku, ponovno izvedemo mehanski stimulus (trening) in … zgodba se ponovi.


Bo šlo? Če imate kakšno vprašanje zame, kar na plan z njim, dosegljiv sem tudi na privat sporočilih.


Vaš trener Gašper


Recent Posts

See All

コメント


bottom of page