top of page

Slabost med oz po treningu (vadbi)

Pogosto se trenerji srečujemo s problemom slabosti pri vadečih, med ali takoj po treningu. Ker je to zelo pogosta težava pri treniranju, se bom dotaknil na kratko te teme.

Poglejmo, kaj vse lahko spada pod oznako slabost, kakšne vrsti slabosti opažamo in zakaj prihaja do njih.


Slabost je zelo širok pojem, pod katerim vadeči označujete simptome, ki jih zaznavate in vplivajo na vašo športno dejavnost. Običajno (vsaj v mojem primeru), pod skupno besedo slabost, označujete zelo različne simptome, ki jih zaznavate v telesu (kot celoti), želodcu in glavi.


- če omenjate slabost v glavi, je to znak, da se vam vrti, zaznavate pomanjkanje zraka (hlastanje) ali se vam celo zožuje vid.


- če opažate slabost v želodcu, to običajno pomeni, da se vam dviguje vsebina želodca in vas sili k bruhanju, ali pa se želodec ukvarja s prebavljanjem neprimerne hrane, ki ste jo užili pred treningom, in imate občutek "teže" v želodcu.


- če imate občutek slabosti celega telesa, se to odraža z izčrpanostjo mišic in da mišice delajo s težavo pod naporom, vse to, ali zaradi občutka "praznosti" mišic, ali občutka "težkih" mišic.





Če ste potožili nad slabostjo, ki jo zaznavate v glavi, je to običajno posledica hiperventilacije, torej prehitrih in preplitkih vdihov in izdihov, kar privede do znižanja pritiska in znižanja ogljikovega dioksida v krvi. Zaradi tega se spremeni pH v krvi in tkivu, in pojavi se alkaloza.


Prav tako lahko pride do slabosti, ki jo zaznavate v glavi, zaradi pomanjkanja krvnega sladkorja oz glikogena v telesu na splošno.

Najboljši ukrep je prekinitev treninga, da se usedete, ali celo uležete. Predvsem prekinite z naporom (treningom), nadzorujte dihanje s počasnejšimi in bolj globokimi vdihi in izdihi. Pa tudi da spijete kozarec tople vode, v kateri raztopimo 5g sladkorja (vrečka sladkorja ob kavi ima 5g sladkorja), ni slaba ideja.


Če ste potožili nad slabostjo, ki jo zaznavate v predelu želodca, je to lahko zato, ker ste jedli prepozno (preblizu treninga), ali pa ste jedli preveč oz neprimerno (težka hrana - predvsem kombinacija enostavnih ogljikovih hidratov in nasičenih maščob, ali pa meso).

Ker težava ne bo kar tako izginila, saj se telo ukvarja s prebavljanjem vašega nepremišljenega obroka, bi tudi svetoval prekinitev treninga in predčasni odhod pod prho. Če je prej potrebno umiriti telo, se usedite in počakajte nekaj minut, da ne bo prišlo do "želodčnih težav" pod tušem.


Če imate občutek utrujenosti celega telesa, da so mišice "prazne" ali "težke", da se s težavo premikate, kaj šele trenirate s podobnim tempom, kot pred tem, je to običajno posledica pomanjkanja glikogena (primarnega vira energije za vaše telo), ki ste ga izčrpali, ali pa ste šli trenirat na prazen želodec. Možno je tudi, da ste močno dehidrirani.


Neglede na to, kakšen je razlog, ponovno, prekinite s treningom in spijte kozarec ali dva tople vode, v katerem raztopite malo sladkorja. Pred vsem pa se usedite in umirite telo. Drugič jejte in pijte dovolj vode, primerno glede na to, kar sledi.


Toliko na hitro. Trenerji si želimo, da nam slabost, ki se vas loteva, opišete podrobneje, da znamo ukrepati in da vemo, za kaj gre. Če pa trenirate sami, boste znali tudi sami lažje razbrati, kaj se dogaja in kaj bo sledilo. Naslednjič pa več o tem, kako preprečimo, da prihaja do slabosti med vadbo.

64 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page