top of page

Telo brez glave oz avto brez voznika

Tokrat bi se rad posvetil temi, ki se pogosto pojavlja pri vadečih in njihovem dojemanju vadbe (treninga) in načina prehranjevanja.

Trenerji od vadečih zelo pogosto slišimo misli oz. ideje, da njihovo telo ve vse. Torej, da jim bo telo povedalo, koliko spanca, hrane in tudi tekočine porebujejo (kot glavna izhodišča za dobro napredovanje pri vadbi in doseganju ciljev). Npr. »zvečer nisem lačen in ne rabim jesti« ali pa »zajtrk mi ne paše«, pa tudi glede tekočine je telo zgovorno: »ko bo telo žejno, mi bo dalo vedeti«. Spanje? »Ah, nimam časa spati, imam fax/službo/družino…« Pa je res temu tako?



Predstavljajte si, da je vaše telo – avto. Ja, točno tako, avto! Avto je samostojna premična stvar, ki pač – obstaja. Telo je vseeno malo drugačno (v bistvu še hujše, kot avto, saj je adaptivno), a do tega pridemo kdaj drugič, zaenkrat ostanimo pri tej predpostavki. 

Avto ne ve, koliko goriva ima še na voljo (sicer vam podatek pokaže na števcu, ampak ne ve, kaj naj s to informacijo). In tudi ne ve, ali ga čaka vožnja do trgovine ali pa pot na morje (ne na slovensko obalo, temveč nekam daleč). Torej kakšna poraba (napor – klanci) in koliko časa bo vožnja trajala (koliko časa bo trajal napor). Torej ne ve nič. Vi kot voznik pa veste. In avta ne bo zanimalo, ali imate čas za tankanje goriva, ali imate denar za gorivo itd… Vozil bo toliko časa, dokler bo gorivo. In potem… STOP!

Kot sem omenil, je telo adaptivno, je veliko bolj kompleksni, a se bo tudi telo ustavilo, ko mu bo zmanjkalo goriva. In kaj to pomeni za vas? Padec imunskega sistema, poškodbe, zvini, zlomi, dehidracija, izčrpanost, ‘pretreniranost’ in podobne zdravstvene tegobe.

Vi veste, kaj ste si zamislili za ta dan ali kakšen cilj imate. Telo ne ve. Telo sledi. Vi ste šef, on vas uboga. Ja, resnično, uboga vas. Vaše odločitve se torej poznajo na telesu. Pa ni važno, ali govorimo o izgubi telesne maščobe, o aerobni kondiciji, mišični masi… ni važno!

Sprejemajte odločitve premišljeno in si vzemite čas. Zavedajte se, kaj delate. Telo bo sledilo in vam pokazalo rezultate vaših odločitev.

17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page