top of page

Lažejo vam!

Vem, vem, dandanes nam povsod lažejo. Lažejo nam na volitvah; po volitvah; da je v ploščici, ki jo boste pojedli, ogromno beljakovin (in jih je na njihov delež v ploščici dejansko malo); skratka, v skoraj vsakem oglaševalskem pristopu nam lažejo ali vsaj prirejajo dejstva. Polno je tega. Vem.


Ampak, tematika je fitnes, trening in rad bi govoril o kardio trenažerjih. O tistih popularnih mašinah “nujnih za punce” v fitnesu, kot tudi mašinah doma, ki so namenjene kardio vadbi. Tekaške steze, eliptiki (orbitreki), steperji, kolesa, veslači … pač te mašine, saj jih poznate, mar ne? No, o njih bo tekel zapis.


Torej, šli ste na kardio trening. Odlično! Kardio treningov poznamo več vrst, najbolj pogosta sta “easy” kardio, poznan kot babičin tek, ter intervalci. Oba imata svoje prednosti in slabosti. Vendar tokrat ne bom pisal o prednosti in slabostih enega ali drugega treninga. O tem drugič …


Kardio trenažerji vam kažejo več različnih parametrov, ki jih merijo, ko jih uporabljate. Najbolj pogosti so: čas, razdalja, hitrost, watt-i, naklon, vrtljaji, utrip … in tudi porabljenih kilokalorijah (kCal). Recimo, da se pri večini merjenih parametrov ne motijo in da so še kar točni. Čas je točen. Razdalja kolikor toliko točna. Hitrost podobno točna. Watti (moč) relativni. Naklon, ok, odvisno koliko so tla pod tekaško stezo ravna. Vrtljaji oz njihovo število … je še kar točno.

Kaj pa utrip? Večina kardio trenažerjev meri utrip na dva načina. Eden je, da držite za elektrode na ročajih naprave, preko katerih merijo utrip. Zeloooo relativno. In biomehansko težko vzdrževat. Na tekaškem trenažerju prav zagotovo. Tudi na stacionarnem kolesu ali eliptiku je težko, da boste želeli oz se dobro počutili z rokami v drži tako, da boste ves čas držali ročaje tam, kjer so elektrode. Druga opcija je, da imate trak okoli prsnega koša, ki ima merilec z oddajnikom in ga zaznava trenažer. Nedvomno veliko bolj točno merjenje utripa, kot pa držanje z rokami.


Pa poglejmo še zadnji parameter, porabljene kCal. Za izračun porabljenih kCal (kolikor toliko točnih …) potrebuje procesor oz program kar nekaj podatkov. Višino, težo, spol, starost, vrednost napora in … utrip. Trenažer vam bo vseeno vedno kazal koliko kCal ste porabili, četudi vam ne meri utripa, prav tako niste vnesli svojih osebnih podatkov. Le kako je to možno …



Seveda uporabi neke določene v naprej nastavljene parametre, in prikazuje neko oceno vrednosti. Ampak to niso vaše porabljene kCal … žal. Puncam kaže preveč porabljenih kCal, moškim premalo. Ja, vem, svet je krivičen … do obeh spolov. Če mi dovolite primerjavo, to je podobno, kot da bi vam rekli, da boste imeli plačo po učinku, ampak, ko bi prišla plača, bi vam plačali povprečje učinka vseh prodajalcev. Torej pridni bi dobili manj, manj pridni pa več …


Predlagam vam, da si kupite merilec utripa, še vedno so najbolj natančni monitorji (ure) na rokah in pas z oddajnikom okoli prsnega koša. Tako boste imeli vedno pri sebi merilo porabljenih kCal med naporom, tudi ko boste izvajali vadbo za moč. Druga opcija so pametne ure, ki merijo utrip na zapestju. Večina jih meri slabo, nenatančno … toda ne bi se poglabljal v natančno meritev in blagovnih znamk takih ur.


Za konec - odločitev je vaša, če vam je podatek o porabljenih kCal pomemben, boste ukrepali. Če vam ni toliko pomemben ta podatek, boste vseeno še naprej uživali v treningu in v vašem napredku. V vsakem primeru, ne odnehat in že to je osebna zmaga.


Tukaj sem zaradi vas. Če imate vprašanje, kar na plan z njim. Če vas mika, da bi pričeli trenirati pod nadzorom trenerja (osebno trenerstvo, semiprivate ali online), kar pišite. Lahko zasebno na fb, ali pa na mail coach@trenergasper.si. Vesel sem vsakega vašega sporočila.

38 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page