top of page

Ste kaj damski in možati istočasno?

Biti mož na mestu z žensko intuicijo. Ali biti ženstvena z moško odločnostjo … No, da vas presenetim, tudi med treningom naj bi bilo tako …

O čemu je govora? O pravilni izvedbi vaje pri hipertrofiji. Torej pri iskanju svetega grala mišične moči in potencialno tudi mišične mase.


Nihče izmed nas, no, razen redki mazohisti, ne želi trpeti. Mišično in mentalno trpeti med vajami z večjimi bremeni. In kaj je lahko hujšega, kot pa veliko breme? Počasno izvajanje ponovitev pod velikimi bremeni, seveda!


Hitenje ob izvedbah vaj z velikimi bremeni ima sicer dober vpliv na našo nepotrpežljivost in človečko nečimernost (ker dvigujemo večje breme, kot je pametno), istočasno pa kar kliče po poškodbah mehkega tkiva, da ne govorim o veliko nižji učinkovitosti na mišično moč in mišično maso v primerjavi s počasnimi, kontroliranimi izvedbami.

In od tukaj prihaja tudi naslov današnjega prispevka - možatost in damskost.


Dame so nežne in prefinjene z občutkom, medtem, ko so moški odločni in polni moči. Pri izvedbi vaj vam tako ali tako pomaga, ali nagaja, gravitacija. In gravitaciji se upiramo s počasno in kontrolirano izvedbo. Vsaka vaja je sestavljena iz dveh gibov, negativnega in pozitivnega. Negativni del izvedbe je, ko se upiramo gravitaciji, ki nas vleče dol (bremzamo, ko spuščamo) in pozitivni del, ko dvigujemo breme (z vso močjo). Po domače, ko se spuščamo v gibalnem vzorcu, to izvajamo počasi (vsaj dve sekundi, lahko tudi več, odvisno od koncepta), ko pa se dvigamo, to storimo s silo, odločno in v krajšem času. Ker naš cilj je, da zadanemo čim več rdečih vlaken v mišicah sklepa, ki je v akciji. In cilju podrejemo izvedbo, mar ne? Vsaj naj bi jo …


Torej, za zaključek, damsko se spuščamo (počasi in nežno), ter se možato dvigamo (odločno in z močjo). Oboje seveda kontrolirano, da vezi v sklepu ne trpijo preveč.


Bo šlo? Če imate kakšno vprašanje zame, kar na plan z njim, dosegljiv sem tudi na privat sporočilih.


Vaš trener Gašper

28 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page